April 14, 2013

ΚΑΤΗΦΕΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ - Κόμμα μαζικό και ικανό για την επανάσταση

Ενα βασικό ερώτημα που τέθηκε μπροστά σε εργατικές και λαϊκές συνειδήσεις, από την αντικειμενική εξέλιξη των οικονομικών και πολιτικών συνθηκών, τις οποίες επιτάχυνε η εκδήλωση και το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης, ήταν τι θέση πρέπει να πάρει σήμερα ο λαός στο ζήτημα: μεταρρύθμιση ή επανάσταση.

Το ΚΚΕ έχει απαντήσει με σαφήνεια στην 95χρονη πορεία του. Αποτιμώντας τα λάθη του και κάνοντας ανοιχτή αυτοκριτική στην εργατική τάξη και το λαό, με σκοπό να γίνει ακόμα πιο ικανό, πολιτικά - ιδεολογικά - οργανωτικά για την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας, για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Μπροστά στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ με τη δημοσιοποίηση από την ΚΕ των Θέσεων, του Σχεδίου Προγράμματος και του Σχεδίου Καταστατικού, επιβεβαιώνεται ο επαναστατικός χαρακτήρας του ΚΚΕ και ο καθοδηγητικός του ρόλος για την επαναστατική αλλαγή.

Οι Θέσεις μέσα από τη μαρξιστική - λενινιστική ανάλυση δείχνουν το χαρακτήρα της εποχή μας. Εποχής του ανώτατου σταδίου που μπορεί να φτάσει η καπιταλιστική ανάπτυξη, εποχής του ιμπεριαλισμού που στην οικονομία επικρατεί το μονοπώλιο, εποχής περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, ως πρώτη ανώριμη βαθμίδα της κομμουνιστικής κοινωνίας. Αναλύοντας ακόμα πιο διεξοδικά γιατί σήμερα είναι ώριμες οι αντικειμενικές συνθήκες στην Ελλάδα για σοσιαλιστική οικοδόμηση (ανάπτυξη ελληνικού καπιταλισμού, συγκέντρωση σε βασικούς βιομηχανικούς κλάδους, μονοπώληση βασικών τομέων της οικονομίας, ικανότητα με Κεντρικό Σχεδιασμό της σοσιαλιστικής οικονομίας να λυθούν βασικές κοινωνικές ανάγκες, όπως το διατροφικό πρόβλημα από την πλούσια αγροτική παραγωγή που έχει η χώρα μας, αύξηση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και των μισθωτών, προλεταριοποίηση εργαζομένων, κ.ά.). Ενώ δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι οι οικονομικές εξελίξεις δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι σήμερα ο «αδύναμος κρίκος» της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

Το Σχέδιο Προγράμματος και Καταστατικού απηχούν την ανάγκη να γίνει ακόμα πιο ικανό και ώριμο το ΚΚΕ για την προετοιμασία του υποκειμενικού παράγοντα, τόσο σε μη επαναστατική κατάσταση, όσο και σε επαναστατική κατάσταση. Επαναστατική κατάσταση που μπορεί να προκύψει είτε μέσα από το βάθεμα της κρίσης, που θα επιδεινώσει κι άλλο τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, ανεβάζοντας έτσι την κινητικότητα των μαζών με προοπτική επαναστατικής αλλαγής και όχι αλλαγής διαχείρισης του αστικού πολιτικού συστήματος και συμβάλλοντας στη δυσκολία του αστικού πολιτικού συστήματος να διατηρεί την κυριαρχία του. Επαναστατική κατάσταση που μπορεί να προκύψει από την εμπλοκή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατ. Μεσογείου και τότε η εργατική τάξη της χώρας μας πρέπει να έχει καθαρό στόχο την κατάληψη της εξουσίας ή από την επίδραση επαναστατικής κατάστασης που μπορεί να εκδηλωθεί σε γειτονικό με τον ελληνικό λαό.

Βασικό ζήτημα που θέτουν οι Θέσεις και το Σχέδιο Προγράμματος είναι η ικανότητα που πρέπει να έχει το ΚΚΕ ώστε ιδεολογικά και πολιτικά να καθοδηγεί την εργατική τάξη και τους συμμάχους της με βάση το στρατηγικό στόχο, να μην αποσπάται ποτέ από αυτόν και να συνδέει διαλεκτικά με αυτόν τα καθημερινά μέτωπα πάλης που πρωτοστατούν οι κομμουνιστές, είτε σε φάση γοργής ανόδου της ταξικής πάλης, είτε σε φάση υποχώρησης ακόμα μεγαλύτερης του εργατικού κινήματος. Το βάθεμα της κρίσης δε σημαίνει ότι ριζοσπαστικοποιούνται οι εργατικές συνειδήσεις, αντίθετα και κάτω από την παρέμβαση της αστικής τάξης και της καπιταλιστικής εξουσίας, μπορεί να στραφούν σε ρεφορμιστικές λύσεις, να οδηγηθούν σε οπορτουνιστικά μονοπάτια, να γοητευτούν από ακραίες φασιστικές εκφάνσεις της καπιταλιστικής κυριαρχίας.

Βασικό ζήτημα είναι η παραπάνω αντιστοίχιση της οργανωτικής πολιτικής του ΚΚΕ με το στρατηγικό στόχο, έτσι ώστε με καλύτερους όρους να προετοιμάζει το ΚΚΕ τον υποκειμενικό παράγοντα και να τον διαπαιδαγωγεί καθημερινά ενάντια στην καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Κυρίαρχος όρος είναι η οικοδόμηση γερών ΚΟΒ στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα «κλειδιά» της καπιταλιστικής οικονομίας και εξουσίας, ανοίγοντας καλύτερα και το ζήτημα της κοινωνικής συμμαχίας σε επίπεδο κλάδου. Για παράδειγμα, μέσα στη δεκαετία ο κλάδος του Χρηματοπιστωτικού παρουσιάζει άνοδο απασχόλησης με μεγάλο βαθμό συγκέντρωσης μισθωτής εργασίας, κοντά στο 90%. Ομως, ο κύριος πυλώνας της απασχόλησης, οι τράπεζες, σημειώνουν σταθερή μείωση την τελευταία πενταετία (σχεδόν 15%) και τώρα με την παραπάνω συγκέντρωση σε 3 ομίλους (Εθνική - Πειραιώς - Alpha) οι τραπεζοϋπάλληλοι θα μειωθούν μαζικά. Σήμερα στον κλάδο έχεις χιλιάδες μισθωτούς σε εισπρακτικές εταιρείες που δεν είχες τα προηγούμενα χρόνια, που σ' αυτές θα βρουν απασχόληση πιθανόν πολλοί τραπεζοϋπάλληλοι με χειρότερους όρους αμοιβής από αυτούς που είχαν συνηθίσει, ενώ στις ασφαλιστικές εταιρείες υπάρχει τάση μείωσης της μισθωτής εργασίας και μικρή τάση αύξησης των αυτοαπασχολούμενων με σημάδια προλεταριοποίησης και με πολύ χειρότερους όρους αμοιβής από τα προηγούμενα χρόνια. Αυτές οι εξελίξεις στο Χρηματοπιστωτικό κάνουν αναγκαία τη συγκέντρωση δυνάμεων στους 3 τραπεζικούς ομίλους που θα μονοπωλήσουν τον κλάδο και θα κάνουν ακόμα πιο επιθετικό το τραπεζικό κεφάλαιο προς τους εργαζόμενους, την οικοδόμηση ΚΟΒ σε μαζικούς και στρατηγικούς χώρους για την παραπέρα ανάπτυξη αυτών των ομίλων, καθώς και την ανάγκη να δυναμώσει η κοινή δράση ενάντια στην καπιταλιστική ιδιοκτησία, των μισθωτών από τράπεζες και εισπρακτικές εταιρείες με αυτοαπασχολούμενους από ασφαλιστικές εταιρείες.

Κόμμα ικανό για την επανάσταση πρώτα και κύρια σημαίνει ισχυρές ΚΟΒ με κομμουνιστικά χαρακτηριστικά δικτυωμένες σε εργασιακούς χώρους και κομματικά μέλη ιδεολογικά και πολιτικά ικανά να αντέξουν σε κάθε στροφή της ταξικής πάλης ως καθοδηγητές εργατικών και λαϊκών μαζών για την επαναστατική αλλαγή. Αυτό είναι βασικό ζήτημα που διαπερνά και τα τρία κείμενα που έθεσε στη δημοσιότητα η ΚΕ. Το Σχέδιο Καταστατικού ενισχύει τη δουλειά της ΚΟΒ και των καθοδηγητικών Οργάνων, θωρακίζει ακόμα περισσότερο τα μέλη του Κόμματος. Ενώ το Πρόγραμμα που θα εγκριθεί από το 19ο Συνέδριο πρέπει να είναι ο καθημερινός καθοδηγητής της ΚΟΒ με εξειδίκευση στο χώρο ευθύνης της, ο εμπνευστής της εργατικής τάξης στο χώρο ευθύνης της κάθε ΚΟΒ που θα τραβά συνεχώς νέες μάζες στην ταξική πάλη, θα αποσπά δυνάμεις από την επιρροή των αστικών κομμάτων και του οπορτουνισμού, θα προετοιμάζει δυνάμεις ικανές να τραβήξουν μέχρι τέρμα, μέχρι την επαναστατική κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.

Ο εμπλουτισμός του Προγράμματος του ΚΚΕ από το 19ο Συνέδριό του, με ενσωματωμένη τη θετική και αρνητική πείρα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση του 20ού αιώνα, δείχνει ότι στη χώρα μας υπάρχει Κόμμα επαναστατικό, ιδεολογικά ισχυρό, που μπορεί να σταθεί όρθιο και ικανό να καθοδηγήσει την εργατική τάξη στην επανάσταση.

Παναγιώτης Κατηφές
Μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ
 
Ριζοσπάστης - 13 Ιανουαρίου 2013