April 2, 2013

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ - Στάλινγκραντ και Καζαμπλάνκα

Το 1942 - 1943 υπερπροβλήθηκε στον αγγλοσαξωνικό κόσμο η γνωστή ταινία «Καζαμπλάνκα» με τον Χ. Μπόγκαρτ και την Ιγκριντ Μπέργκμαν. Την ίδια περίοδο, η Καζαμπλάνκα έγινε πολύ γνωστότερη από τη συνάντηση Ρούζβελτ - Τσόρτσιλ (ο Στάλιν ήταν σε συνεννόηση μαζί τους από τη Μόσχα, όπου καθοδηγούσε τα μεγάλα χτυπήματα του Κόκκινου Στρατού ενάντια στους γερμανοφασίστες).

Στις 14 Γενάρη 1943, κάτω από την εντύπωση της βαρύτατης ήττας των χιτλερικών στο Στάλινγκραντ, αλλά και της γενικότερης στροφής του πολέμου, στην Καζαμπλάνκα αξιώθηκε από τα κράτη του φασιστικού άξονα η «Παράδοση άνευ όρων». Πολλοί μεγαλοαστοί σε ΗΠΑ και Αγγλία δυσφόρησαν πολύ, όμως ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε ακριβώς έτσι: Με την πλήρη συντριβή και παράδοση άνευ όρων Γερμανίας και Ιαπωνίας (η Ιταλία συνθηκολόγησε το 1943).

α) 1991 - 2012: Η αποτυχία των σχεδίων της Ιμπεριαλιστικής Δύσης.

Μετά την αυτοδιάλυση της ΕΣΣΔ το 1991, στη Δύση κυριαρχούσε ευφορία και χαιρεκακία: Υπήρχε πίστη για «αιώνια» κυριαρχία της Ιμπεριαλιστικής Δύσης με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Αυτή η υπερφίαλη αντίληψη εκφράζεται καθαρά και στο βιβλίου του γνωστού φανατικού Μπρεζίνσκυ «Η μεγάλη σκακιέρα» (1997), όπου με απίστευτο κυνισμό «εξηγείται» γιατί «μόνον οι ΗΠΑ θα είναι Υπερδύναμη όλο τον 21ο αιώνα»!

Οι προπαγανδιστές του Δυτικού Ιμπεριαλισμού με τις καυχησιολογίες τους το 1991 - 2002 θύμιζαν τους στρατηγούς του Χίτλερ το 1941, όταν θεωρούσαν τον πόλεμο τελειωμένο - κερδισμένο και το Γ΄ Ράιχ κυρίαρχο για πολλά - πολλά χρόνια. Βέβαια, ο φασιστικός άξονας συνετρίβη το 1945 και οι αντιφασίστεςς νίκησαν πλήρως. Και σήμερα οι τερατώδεις προσδοκίες του Μπρεζίνσκυ και άλλων «αναλυτών» της «Αιώνιας Δυτικής Κυριαρχίας» οδηγούνται σε αδιέξοδο και αποτυχία.

Στα τελευταία 22 χρόνια (1990 - 2012) η ΛΔ Κίνας σημείωσε τεράστια οικονομική άνοδο: Με ετήσιο ρυθμό 9,5% το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε 750% έναντι 80% μόνον που ανέβηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ. Στη βιομηχανία η διαφορά είναι συντριπτικότερη. Στα 22 χρόνια (1990 - 2012) η ΛΔ Κίνας είχε αύξηση βιομηχανικής παραγωγής 1.700% (ετήσια αύξηση 14%). Οι ΗΠΑ από το 2002 έχασαν την πρώτη θέση στη βιομηχανία που είχαν για 115 χρόνια από το 1894.

Σήμερα (2012 - 2013) η ΛΔ Κίνας έχει το 1/3 της παγκόσμιας βιομηχανίας και το 50% της παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα και τσιμέντου. Κίνα, Ρωσία και Ινδία έχουν τα 2/3 της παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα και σχεδόν τριπλάσιο από τη Δύση! Η Δύση βρίσκεται σε παραγωγική παρακμή, έχει χάσει τη μάχη της βαριάς βιομηχανίας και έχει τεράστιο δημόσιο χρέος.

Οι ηγέτες της Δύσης (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΟΟΣΑ) εχθρεύονται το ΚΚ Κίνας και τη ΛΔ Κίνας αλλά και το ΚΕ Κορέας και ΚΚ Βιετνάμ και ραδιουργούν για την ανατροπή τους, εκμεταλλευόμενοι και τα καπιταλιστικά ανοίγματα στις ΛΔ.

Οι ΛΔ της Ασίας (1.450 εκατομμύρια άνθρωποι) το 2014 - 2015 θα έχουν ισοδύναμη βιομηχανία με το σύνολο της Δύσης!

Η συμμαχία του ρωσικού μπλοκ με τις ΛΔ της Ασίας προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο δυτικό ιμπεριαλισμό. Η Ρωσία έχει πυρηνική ισχύ και διαστημική τεχνολογία περίπου ισοδύναμη εκείνης των ΗΠΑ.

Πιθανή νίκη Ρωσίας - Κίνας - Β. Κορέας - Βιετνάμ και οικονομικο-πολιτική κατάρρευση της Δύσης θα δημιουργούσε αυτόματα ένα κύμα αριστεροποίησης σ' όλον τον κόσμο, άσχετα από τη θέληση των καπιταλιστών σε Ρωσία και Κίνα.

Βέβαια, ο κίνδυνος του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι μεγάλος. Το «βαθύ κράτος των ΗΠΑ», οι πιο αντιδραστικοί κύκλοι της Δύσης δεν θα αφήσουν έτσι απλά την ηγεσία, θα αντιδράσουν μανιασμένα.
Πάντως, εάν συνεχιστούν οι σημερινοί ρυθμοί, το 2018 - 2020 η ΛΔ Κίνας θα έχει τριπλάσια βιομηχανία από τις ΗΠΑ!

β) Ιδεολογικά ζητήματα

Γίνεται μεγάλη συζήτηση για ζητήματα συμμαχιών: Πιστεύω ότι το 7ο Συνέδριο της Κομιντέρν προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα. Την νέα γραμμή υποστήριξαν οι Στάλιν, Μόλοτωφ, Γκότβαλντ, Ζαχαριάδης και άλλοι μπολσεβίκοι ηγέτες.

Η στρατιωτική συντριβή του φασιστικού - ιμπεριαλιστικού Αξονα Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας είχε τεράστια προοδευτική σημασία. Η μεγάλη νίκη του ΚΚ Κίνας το 1949 ήταν επίσης αποτέλεσμα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης. Γενικά οι κομμουνιστές έπαιξαν πρωτοπόρο ρόλο στον αντιφασιστικό αγώνα και δίκαια ενισχύθηκαν πολιτικά. Να σημειώσουμε ότι η Αντιφασιστική Νίκη εορτάζεται πανηγυρικά και σήμερα στη Μόσχα (Παρέλαση στις 9 Μάη), ενώ στη Δύση οι ιθύνοντες τη θυμούνται αδιάφορα ή και πικρόχολα.

Στη σημερινή εποχή το ΚΚΕ πολύ σωστά ρίχνει 2 συνθήματα: Εξοδος από την ΕΕ και ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων. Τα μονοπώλια είναι «δεμένα» με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ, που είναι σφηκοφωλιές της Αντίδρασης. Χρειάζεται αδιαλλαξία στη στρατηγική αλλά ευελιξία στην τακτική. Π.χ. στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αρκετά στελέχη που ενσωματώνονται στη δυτική ιμπεριαλιστική στρατηγική και έχουν δεξιά σοσιαλδημοκρατική νοοτροπία, όμως υπάρχουν και άλλα στελέχη που προβληματίζονται για πιθανή σύγκρουση με ΕΕ και ΝΑΤΟ, έχουν αριστερό προσανατολισμό. Πρέπει όλα αυτά να λαμβάνονται υπ' όψιν.

γ) Μιλάει ο Ν. Ζαχαριάδης

Ο Ν. Ζαχαριάδης ήταν αρχηγός του ΚΚΕ για 25 χρόνια. Δραστήριος υποστηρικτής των Λένιν - Στάλιν και ειλικρινής φίλος της ΕΣΣΔ. Στα 1951 - 1952 σε μια σειρά θέσεις του χτυπούσε την αμερικανοκρατία και έλεγε ότι ο Παπάγος και η αμερικανοκρατία είναι ο κύριος εχθρός και ο Πλαστήρας το κύριο εμπόδιο για να χτυπηθεί αποφασιστικά η αντίδραση. Ζητούσε «ενιαίο μέτωπο πάλης με τη βάση και τα στελέχη της ΕΠΕΚ», ώστε να ξεσκεπαστούν οι συμβιβασμοί και οι προδοσίες του Πλαστήρα με την πλουτοκρατία. Ζητούσε δηλαδή μια ευέλικτη τακτική.

Σήμερα στην Ελλάδα το σάπισμα της δικτατορίας των μονοπωλίων είναι φανερό: Τεράστια ανεργία 25% - 30%, στασιμότητα της βιομηχανίας για 30 χρόνια, αδιαφορία του καθεστώτος για τα εκατομμύρια της φτωχολογιάς που υποφέρουν. Η Επανάσταση δεν είναι υπόθεση του μακρινού μέλλοντος.

Το αστικό (ΝΑΤΟικό - ΕΟΚικό) καθεστώς στην Ελλάδα έχει αποτύχει παταγωδώς στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα. Πρέπει να αλλάξουν οι τάξεις που κυβερνούν!

Γιάννης Εμμανουηλίδης

Ριζοσπάστης - 12 Ιανουαρίου 2013