April 14, 2013

ΤΖΩΤΖΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ - Για το προτεινόμενο Καταστατικό του ΚΚΕ

Το προτεινόμενο Καταστατικό της ΚΕ του ΚΚΕ στις θέσεις για το 19ο Συνέδριο ενσωματώνει αρμονικά, μια σειρά από θέσεις και επεξεργασίες που έκανε το Κόμμα τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τα κορυφαία για το Κόμμα ντοκουμέντα, Απόφαση του 18ου Συνεδρίου για το Σοσιαλισμό καθώς και το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ 2ος τόμος 1949 - 1968, αντιστοιχίζουν το Καταστατικό με τις θεωρητικές κατακτήσεις του Κόμματος, ενώ διατυπώνουν σαφέστερα τις επαναστατικές αρχές συγκρότησής του.

Σε αυτό το πνεύμα θα κάνω δυο παρατηρήσεις που νομίζω πως λείπουν και θα μπορούσαν να προστεθούν:

α) Στο άρθρο 48 όπου γίνεται περιγραφή των πράξεων που δεν συνάδουν με την κομματική ηθική νομίζω πως λείπει η ανοιχτή ονομασία της ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΙΑΣ.

Με βάση την προσωπική μου εμπειρία είναι μηδαμινές έως ανύπαρκτες οι περιπτώσεις όπου σύντροφοι καταχράστηκαν χρήματα του Κόμματος, ενώ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΡΚΤΕΣ αυτές όπου μέλη του Κόμματος ΔΕΝ απήργησαν.

Το θέμα αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα από την κατεύθυνση των θέσεων για τον αναπροσανατολισμό της συγκρότησης του Κόμματος σε παραγωγική βάση, συγκρότηση που εξυπηρετεί καλύτερα τους επαναστατικούς του σκοπούς, την καθημερινή σύγκρουση με την εργοδοσία, την προετοιμασία του υποκειμενικού παράγοντα για τις μάχες που έρχονται.

Φυσικά η καταστατική αναφορά δεν θα λύσει το ζήτημα, όμως μπορεί να αποτελέσει μια ακόμη βάση για να αναπτυχθεί η ιδεολογική - πολιτική διαπαιδαγώγηση που θα κάνει όχι απλά τα μέλη του Κόμματος, αλλά και τους πιο φοβισμένους εργάτες σε ατρόμητους μαχητές της τάξης τους.

β) Στο Καταστατικό και στις θέσεις ΔΕΝ υπάρχει καμία αναφορά για κομματικά μέτρα απέναντι στο νέο κύμα ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ.

Οι κομμουνιστές, και ιστορικά ακόμη με την ίδρυση του ΕΑΜ, δεν εγκατέλειψαν ποτέ την εργατική τάξη και το λαό στη μοίρα τους.

Η αναφορά στο κείμενο του προγράμματος για την ετοιμασία του υποκειμενικού παράγοντα σε μη επαναστατικές συνθήκες ΔΕΝ μπορεί να κατανοείται από μέλη του Κόμματος και κυρίως της ΚΝΕ ως μια περίοδος ατομικής ευτυχίας, κανονικότητας σε εργασιακό & προσωπικό επίπεδο.

Η επαναστατική αλλαγή δυστυχώς ΔΕΝ θα έρθει μέσα από τραγούδια και χαρές αλλά από τους πόνους και τα βάσανα ενός λαού που υποφέρει από τα καπιταλιστικά δεσμά.

Η σημερινή μετανάστευση έχει καινούρια ποιοτικά χαρακτηριστικά, εμπεριέχει την παραίτηση και τον καριερισμό, τη φυγή κυρίως των νέων που απέκτησαν ένα πτυχίο για ειδικευμένη απασχόληση στο εξωτερικό με καλύτερες αμοιβές.

Νομίζω πως πρέπει να γίνει κάποια νύξη για το ζήτημα καθώς και σε καταστατικό επίπεδο τα μέλη που μεταναστεύουν να εκπίπτουν σε δόκιμα, εκτός από ειδικές περιπτώσεις π.χ. πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης. Κάθε περίπτωση φυσικά θα πρέπει να κρίνεται από την ΚΟΒ και το παραπάνω καθοδηγητικό όργανο.

Κλείνοντας, η λυσσασμένη επίθεση των οπορτουνιστών στο προτεινόμενο Καταστατικό δείχνει πως η περιγραφή του ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΣΜΟΥ στο Καταστατικό γίνεται με τρόπο επαναστατικό για ένα κόμμα ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ και όχι Αλλου τύπου σοσιαλδημοκρατικής κοπής.
Ζήτω το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Βασίλης Τζώτζης
Ξάνθη
 
Ριζοσπάστης - 15 Ιανουαρίου 2013