April 14, 2013

ΤΣΑΓΑΝΟΥ, ΕΛΕΝΗ - Σκέψεις για τις Θέσεις

Η πορεία της εκλογικής δύναμης του Κόμματος

Η εκλογική δύναμη του Κόμματος είναι αναντίστοιχη με την πραγματική δυναμική που διαχέει μέσα στην ελληνική κοινωνία.

Αυτό οφείλεται στην επανάπαυση του Κόμματος σε ένα γενικό πολιτικό κοινοβουλευτικό αγώνα, ο οποίος απέχει μακράν από τη διαμορφωμένη κοινωνική πραγματικότητα δηλαδή από τις κοινωνικές διεκδικήσεις από την καθημερινή αγωνιστική πάλη όχι μόνο των εκλεγμένων αλλά και συνολικά των μελών του Κόμματος, δεν υπάρχει κοινή δράση ούτε και για την ίδια τη λειτουργία της ΚΟΒ, αυτό απαιτεί πραγματικά το λιγότερο μεγαλύτερη εσωκομματική πειθαρχία και αλληλεγγύη των ίδιων των μελών του Κόμματος και καθημερινός έλεγχος των εκλεγμένων.

Αυτό απαιτεί σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο να υπάρχει η συμμετοχή των εργαζομένων. Πρώτιστο καθήκον του εκλεγμένου να ξεσηκώνει το λαό και να τον προτρέπει σε σύγκρουση για όλα τα ζητήματα με σταθερή συνεργασία με τη λαϊκή επιτροπή, συνδικάτα, κλάδους.

Α] Η αποξένωση των εκλεγμένων από τους εργαζόμενους και η απαξίωσή τους οδηγεί σε οπορτουνιστικό δρόμο συμβιβασμού και αποδοχής του κοινοβουλευτικού δρόμου. Δεν έχει έννοια να συμμετέχουμε στα Δημοτικά Συμβούλια σαν γλάστρες μειοψηφικές που απλά υπάρχουμε για να αντιδρούμε χωρίς έννοια. Η διεκδίκηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι πρώτιστο μέλημα του Κόμματος, αλλά σε κυρίαρχο στόχο τη συμμετοχή των εργαζομένων τον έλεγχο και την αντίδρασή τους.

Β] Πρέπει να στηριχτούν οι δυνάμεις μας τα μέλη του Κόμματος στο χώρο δουλειάς τους με οποιοδήποτε κόστος. Πάνω απ' όλα σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς πρέπει να αλληλοϋποστηριχτούμε για να δώσουμε το παράδειγμα στους άλλους.

Γ] Η αποξένωση, η έλλειψη χρόνου, η απομόνωση, ο διαχωρισμός οδηγεί στη διάλυση. Προϋπόθεση για μια ενωτική και συγχρόνως συγκρουσιακή πορεία πρέπει να είναι η δουλειά για τη συνένωση της ΚΟΒ σε πολιτικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο αλληλοστήριξη και καθημερινή τριβή των μελών του Κόμματος μεταξύ τους.

Δ] Ανάγκη η επικοινωνία όχι η στήριξη θεσμών αλλά η πραγματική συντροφική σύνδεση στη βάση του ανθρώπινου παράγοντα. Υπάρχει αποξένωση γι' αυτό υπάρχουν αυτά τα εκφυλιστικά φαινόμενα τα οποία διαιωνίζονται. Η μη αλληλοστήριξη είναι διαφθορά.

Ε] Η συλλογική δράση θα αποτελέσει πυρήνα έλξης για την καλύτερη οργάνωση και συστράτευση μελών.

Ζ] Η καθοδηγητική δουλειά αποτελεί ουσιαστικό ζήτημα, οι εναλλαγές προσώπων είναι πρώτιστο σημείο είτε εκλεγμένων είτε όχι. Η συστράτευση της νεολαίας στο Κόμμα θα δημιουργήσει ριζοσπαστικό κίνημα όχι μόνο στη θεωρία αλλά και στην πράξη.

Η κοινωνική σύνθεση του Κόμματος ως στοιχείο της πορείας της κομματικής οικοδόμησης

Α] Η ενίσχυση στο Κόμμα του ποσοστού της εργατικής τάξης. Αυτό αποτελεί το μέγιστο καθήκον για να μην δημιουργούνται γραφειοκρατικά φαινόμενα εκφυλισμού. Το Κόμμα δεν μπορεί να αποτελεί προπύργιο για την ανάδειξη στελεχών τα οποία θα φεύγουν και θα στελεχώνουν την κρατική μηχανή, μια έξυπνη κίνηση των αστών για να εκφυλίζουν το κίνημα και να το χρησιμοποιούν για τα δικά τους συμφέροντα. Γι' αυτό οι εργάτες πρέπει να βασίζονται στα δικά τους πόδια και όχι στα κεφάλια γραφειάδων που αποπροσανατολίζουν το κίνημα και το απενεργοποιούν.

Β] Μένουν πάρα πολλά αναξιοποίητα στελέχη χωρίς σχεδιασμό από τις ΚΟΒ. Δηλαδή, πρέπει να μελετηθούν τα υπέρ του κάθε συντρόφου ξεχωριστά και να ενισχυθούν στην κατεύθυνση της ταξικής πάλης με συχνές εναλλαγές στα όργανα αν κάποιος δεν αποδίδει ν' αλλάζει. Τα πράγματα πρέπει να τα βλέπουμε συλλογικά και να διαπαιδαγωγούμαστε αναλόγως γιατί η συνολική δράση της ΚΟΒ τους βοηθά όλους και υποκειμενικά.

Γ] Η οργανωτική πλαδαρότητα οφείλεται στην έλλειψη πειθαρχίας, πείρας και προσανατολισμού και θα εξαλειφθεί με την κοινωνική δράση μέσα από τον ταξικό αγώνα.

Τα οικονομικά του Κόμματος

Οι νέες συνθήκες επιβάλλουν τη σταθερή λειτουργία των ΚΟΒ και ΟΒ σε εβδομαδιαία βάση με εβδομαδιαίο σχεδιασμό της δουλειάς της ΚΟΒ και έλεγχο.

Ελένη Τσαγανού
 
Ριζοσπάστης - 13 Ιανουαρίου 2013