April 2, 2013

ΠΟΛΥΜΕΡΙΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ - Για το σχέδιο Καταστατικού του ΚΚΕ

1) Στην εισαγωγή (σελ. 77) λέγεται ότι: «Το ΚΚΕ είναι κόμμα της εργατικής τάξης, η συνειδητή οργανωμένη ιδεολογική, πολιτική πρωτοπορία της, η ανώτατη μορφή οργάνωσής της».

Γενικά είναι σωστή αυτή η διατύπωση αλλά ανεπαρκής. Δεν είναι πλήρης. Ολοι ξέρουμε ότι εργατικά κόμματα υπάρχουν στις διάφορες χώρες αλλά δεν είναι Κομμουνιστικά Κόμματα.

Προτείνω: Η Εισαγωγή αυτή να συμπληρωθεί και να γίνει «Το ΚΚΕ είναι κόμμα μαρξιστικό-λενινιστικό, κόμμα νέου τύπου, κόμμα της εργατικής τάξης, είναι το συνειδητό και πρωτοπόρο τμήμα της και ανώτατη μορφή οργάνωσής της».

2) Στο Αρθρο 9 (σελ. 84) αναφέρεται ότι το μέλος του Κόμματος μπορεί «Να απαιτεί να του δίνονται έγκυρα αιτιολογημένες απαντήσεις σε προτάσεις και ερωτήματα».

Προτείνω: Στο άρθρο αυτό να προστεθεί ότι ανάλογα με τις προτάσεις και τα ερωτήματα οι απαντήσεις να δίνονται σε τακτό χρονικό διάστημα από 1 μέχρι 6 μήνες.

3) Στο Αρθρο 13 (σελ. 85) λέγεται ότι: «Το Συνέδριο εκλέγει την Κεντρική Επιτροπή και την Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου».

Προτείνω: Τα μέλη της ΚΕ και της ΚΕ Οικονομικού Ελέγχου να εκλέγονται μόνο για 2 θητείες και κατ' εξαίρεση και σε εξαιρετικές περιπτώσεις για 3 θητείες.

4) Στο Αρθρο 13 (σελ. 85) λέγεται ότι: «Για να εκλεγεί κάποιος στα όργανα αυτά πρέπει να έχει τουλάχιστον 7 χρόνια κομματική ηλικία».

Προτείνω: Η κομματική ηλικία να είναι τουλάχιστον 15 χρόνια.

5) Στο Αρθρο 30 (σελ. 89) αναφέρεται ότι: «Η «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» (ΚΟΜΕΠ)... διευθύνεται από Συντακτική Επιτροπή που ορίζεται από την ΚΕ».

Προτείνω: Η Θέση αυτή να συμπληρωθεί και να γίνει: «Η Συντακτική Επιτροπή της ΚΟΜΕΠ είναι υποχρεωμένη να δίνει απαντήσεις μέσα σ' ένα χρονικό διάστημα από 1 μέχρι 6 μήνες στους συνεργάτες της».

6) Στο Αρθρο 32 (σελ. 90) λέγεται ότι: «Η ΚΟΒ μία φορά το χρόνο συνέρχεται σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, εκλέγει Γραμματέα και Γραφείο που λογοδοτεί στην ΚΟΒ».

Ο τρόπος που προτείνεται να εκλέγει η ΚΟΒ το Γραμματέα της δεν είναι σωστός. Δίνει περισσότερα δικαιώματα και δύναμη στο Γραμματέα. Δεν είναι ίσος μεταξύ ίσων.

Εκτός αυτού, ο τρόπος αυτός εκλογής του Γραμματέα της ΚΟΒ έρχεται σε αντίφαση με το Αρθρο 7 του Σχεδίου Καταστατικού του ΚΚΕ, το οποίο λέει: «Ολα τα μέλη του Κόμματος έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις».

Προτείνω: Η Γενική Συνέλευση της ΚΟΒ να εκλέγει το Γραφείο και αυτό να εκλέγει το Γραμματέα.

7) Στο Αρθρο 39 (σελ. 92) λέγεται ότι «Τα μέλη του Κόμματος που εκλέγονται ή τοποθετούνται με απόφαση του Κόμματος σε νομοθετικά Σώματα, σε αντιπροσωπευτικά ή άλλα αιρετά όργανα και γενικά στους θεσμούς του αστικού κράτους, εφαρμόζουν την πολιτική και τις αποφάσεις του Κόμματος, είναι αφοσιωμένα στην υπόθεση της εργατικής τάξης και της υπεράσπισης των συμφερόντων της, υπερασπίζονται με συνέπεια γενικότερα τα λαϊκά συμφέροντα».

Προτείνω: Η εκλογή αυτών των μελών του Κόμματος να μη διαρκεί περισσότερο από 2 θητείες και μόνο κατ' εξαίρεση και σε εξαιρετικές περιπτώσεις 3 θητείες.

Γιώργος Πολυμερίδης

Ριζοσπάστης - 12 Ιανουαρίου 2013